Tuesday, December 30, 2008

THN baru Islam

Selamat tahun baru kepada semua .... pada thn baru kita sepatut nya ber hijrah dari yg kurang baik kepada yg lebih baik ..... sepaya lebih diredoi ....

aku pada thn baru nie berazam agar aku lebih taat kepada ilahi ... sekarang nie aku rasa diri aku hanyut dibuai hiburan lyg tak ber faedah ... aku kena bangkit aku kena berubah ...

study pula aku kena rajin ... aku berazan akan lebih rajin utk lebih study ... akan mendapat pencapayan yang terbaik dalam pembelajaran akau ... aku bukan lama lagi nak abis blaja ... sikit jer lagi .... kalo aku usaha mesti aku ber jaya ....

tadi aku kluar makan ngan kawan aku .... dia membukak citer lepas abis blaja nie nak kerjakat mana ..... huaaaaaarrrrr .... takut nya aku ... bagai mana aku nak teruskanlepas ini sekiranya aku mendapat pointer rendah ......

"ya Allah ya tuhan ku ...... tolong lah hamba mu ini .... aku tau ... aku jahil dalam mengenal mu .... permudah kan lah hidup ku .... semoga kau memberkati hidup ku ... ya Allah pada mu lah tembat aku memohon ...."

wahai kawan -kawan marilah kita berhijrah, disemperna maal hijah ini .....


WaJAdiRi InTErFeculTY.....

Pada 19 hh ari tu ...
aku gegatal lo nak join wajadiri nie ... bukan apa ari tu topek ajak join ... kata nya tak da org .. pastu aku pon join lo program tu ....

sungguh mendukaciptakan la kami mendapat tempat yg last sekali .... heheh sampai pompuan pon leh kalah kan kita org ... sedih sungguh sungguh .... kepada yang tak tau waja diru tu apa jangan salah sangka ..... pertandingan nie bukan lawan gaduh .... tapi lawan macam demo jer .... heheheh

walaupon kami kalah tapi aku tak kesah ... aku puas ati gak .... kami buat latihan pon last minit ... sebab kami sebok dengan tugasan belajar kami .... kalo korang nak tau kami buat latihan 4 jam sebelom pertandingan .... kira ok lo tu .... lagi pon kiter org tak tau format dia macam mana ... sebab kami FIT semua dak baru dan tak tau formate dia .... so kami pon bedai jer la .... heheh nasib baik jadi gak ....

meh nak cita sikit perjalan program tu ...
time persiapan majlis ter sebut semua budak sebok lo pasang alas tu ... kalo tak da alas tu hmmmm..... mau bengkak kaki ... sakit ti kalao tak ada alas tu ... nak ucap terima kasih gak lo kepada penganjur kerana sediakan alas tu ...

majlis ter sebut dimula kan ujian asas oleh budak asa ... semua dak asas sebok lo dok mungigat buah ...

pembantu tester lak diberisedikit tak limat oelh ketua test mengenai ujian yang akan dilagukan nnt ....

selepas abis semua tak limat ter sebut mula lah satu per satu budak asas dipangil nama nya dan diminta menujuk kan buah .... abis la korang budak asa akan di belasa oleh tester ... tgk tu tester semua nya gengarang jer aku tagk.... hehehhe
alamak aku sialab la ..... bukan jorang kena blasah ngan tester tapi tester yg kena blasah dengan jorang .... heheh tapi cuak gak aku tgk muka jorang masa nak ambik test asa tu .... akhirnya semua gembira kerana semua lulus dalam ujian asas ... alhamdulillah .... amin

masa ujian tamat nie la kami dari FIT bau nak start belatih untuk kali yg pertama ... tupon bukan latihan sangat cuma plan jer nak buat apa ... sebab semua penat dan letih menyiap kan kerja assaiment ......
nie picture bau nak plan buah tuk mlm nnt .... budak asas skang nie dok sebok test buah asas ... kami FIT bau nak plan buah la nie ... heheheh ..lepas abis jer ujian asa semua boleh pulang dan peserta dikehendaki hadir semula ker pada malam nnt ...

nie lo masa yang di nanti2

sebelom nak bertanding kena lo buat sedikit senaman regangan sikit ...
nie sebenarnya panas kan badan utk FOE aku ngan joka saja jer join jorang buat panaskan badan ... heheheh .... menybok btl ....hehehe
nie wakil FCM Lelaki

nie la team aku FIT ... Aku yg tak pakai tenkolok tu ...

Nie team dak pompuan FOE


nie lak team FOM pompuan tak tau la lelaki tu sapa lak ... heheh ... menager kot ...

dan yang nie team FOE lelaki

semua tu memantab tu ... jangan pandang sebelah mata ... hehehe..... ada gak gamba tu semu gamba masa sebelom berlawan.... nie gamba masa pertandingan ... semua hebat2 belaka ...










hmmm ... akhir nya abis gak lo program nie .... walau macam mana pon ok gak lo program nie dapat menguji sejauh mana budak tamat mengaplikasikan silat cekak nie ...

kepada keng kawan nak join silat cekak meh lo join ... seronok tau silat cekak nie .... yg paling aku suka silat cekak nie kan ... sebab silat nie bukan sahaja bersilat malah beriadah jugak ... ada byk aktiviti beriadah dianjurkan oleh silat cekak nie.... seronok tau .... lagi satu ... kepada dak FIT jom lo join silat nie kita ramai kan dak FIT dalam silat cekak nie .. kalo ramai bau senag nak carik peserta utk waja diri nie nnt ... heheheh .....kita kalah kan faculty lain lak .... hahahah tak pa kali nie kita tewas sebab tak tau format n masa yg cukup utk latihan ... thn depan kita FIT byk kan lagi latihan ... biar kiter tewaskan semua .... heheheh ....

ok lo akhir kata ...:

MAJULA FIT THN DEPAN ....

Wednesday, December 17, 2008

Salam .....

hmmm .... lama gak aku tak post kat blog nie ...... bukan apa sebok sikit pindah cj nie ..... sedih aku ... kawan2 semua dah abis blaja ... skang tinggal aku jer jer terkial2 nak abis kan blaja nie .... takut aku kalo lama kat sini ....

tadi aku bau abis satu midterm xm esok ada lagi satu .... aduh ... biol aku rasa ... walau macam mana aku tetep kena usaha ... demi masa depan aku .... aku meng harapkan sangat kalo dapat skor sem nie ... aku dah lama dah kat mmu nie ... segan la kalo aku gred ngan gpa sikit .... aku kena usaha kerah untuk abis kan blaja aku .... zaman club aku dah abis .... aku mmg berazam ... aku tak akan masok club memana lagi kat mmu nie .... skang masanya aku mendiamkan diri ... aku hanya akan masok satu or dua evan jer kat mmu cj nie .... tu pon sebab aku dah ter masok .... hahahah ... lepas nie korang jarang la namapak aku dah kat kempus .... sebab aku plan nak dok bilik jer ....

minggu nie aku sangat sebok bukan stakat xm jer .... tapi assignment kena anta isnin depan melambak lak tu .... awat lo dedua tarikh yang sama ... aku tak merasakan pon sem nie .... aku rasa sejab sangat . skang dah week ker 6..... adussssshhhh .... kejab benar .... aku pon takut lak lagi 2 minggu final xm ...... aaaaaaarrrrrhhhhhh .... seram nya .... aku macam tak sedia lagi .... sedihnya ..... tuhan tolong aku ....

Dikesempatan ini aku nak minta maaf la kat kengkawan aku yg kat mlk mahupon kat cj .... ada ka ... ada kot ..... aku tau aku byk buat salah kat korang ... aku pon byk buat masalah kat korang ... aku sedar .. aku byk menyusahkan korang ... aku harap korang dapat maaf kan aku ...aku rasa lepas nie kita mungkin susah nak berjumpa .... selain korang kat mlk aku kat cj, aku rasa aku akan menyepi jer kot lepas nie ....

ok lo keng kawan semua aku rasa aku dah byk sangat celoteh nie ... tgk lo kalo aku ada masa aku post lagi kat sini ... aku arap aku akan post setiap ari .... amin ...

Friday, November 28, 2008

dengar penjelasan Ustaz ariff dalam 360 ....

tah papa tah ... tgk dia takut tu ......

tgk kat penhujung jawapan ustaz ariff ... mmg nampak sangat dia salah ....
video

Tuesday, November 18, 2008

CAKRA ALAM PENIPU (UTZ.ARIF PENIPU)

Tak sangka aku ,....... korang tengok la .... penipuan dia.... tak sangka .... ustaz pon boleh menipu .... jangan la korang percaya lagi ..... saksikan lo .... kalo kprang tak percaya ..... nama cukup gah cakra alam tapi semuanya penipuan ..... korang jangan la percaya ....saksikan la...... siap bacabismilah lagi .... tgk lo dia gabra bila org tu tukarkan telor yg dia guna kan .... risau gila .... tgk lo ... tak yah aku cita lebar ..... tgk la ...

yang nie part 1 ...


yang nie part 2 ....

Thursday, November 13, 2008

foooohhhhh lega ...supp dah abis ....

yahooooo ..... lega aku rasa supp abis tadi .... penat soit ..... rabu malam mai mlk pagi khais balik sini balik ..... aku harap leh lo lepas xm tu ..... aku dah buat abis baik masa xm tu ..... dua kan la aku yer keng kawan utuk xm aku tu .....

hehehehh ..... sowwi la keng kawan kat mlk .... kalo aku tak mai umah melawat .... bukan sombong .... tapi aku nak blk awl .... jumaat nie aku ada class .... ter paksa lo blk awl ... kalo blk lambat penat pulak ...... tak gi lak aku class nnt .... ak per nnt lo kalo aku ada masa aku g mlk lagi ....
seram lak aku nak g mlk .... nnt aku cita kan apa yg belaku kat mlk ... heheheh umah bbu ....

ok lo aku nak tdo dulu ...... bye ....

Monday, November 10, 2008

Assalammualaikum, MMU Cyberjaya....

assalammulaikum....

ari nie aku jejakan kaki di cj .... hehehhe ... lepas nie aku dah tak datang mlk dah. ada ko ari rabu nie ... malklom lo kurang cerdik ... ada satu lagi tak lepas..... hehehe tak pa aku akan usaha lagi utk lepas kan kali nie .... subject tu mmg aku dah agak dah sebenarnya.... susah gila subject tu daru pada 7 org 2 org jer lulus .....

aku lom reg lagi subject sem nie .... ptg nie aku bau nak pergi off FIT... surat dah dapat system jer lom tukar ... heheheh ... penat gila ari nie nak terkejar-kejar ..... jauh kot dr ostel g ker CIMB pastu nak g finen pastu nak g ostel balik .... pastu aku nak g FIT pulak nak register subject ....aaaahhhh ... penatnya nya .... pastu aku nak g class lagi kalo ada ri nie .... hhhmmmm penatnya ....


ok lo lo aku nak gi FIT dulu bye ....

Friday, October 24, 2008

Bertemu kembali …..

Hello semua ….. Bertemu sekali kita …. dah lama benar rasanya aku tak tulis blog ini kan …..ha …. skang aku nak tulis …. hahahah …. exam dam abis dah hampir seminggu aku lom balik umah lagi … aku bukan apa tak nak balik tapi aku ada class memandu lak …. terpaksa la aku dok kat mlk nie lagi …. lagi pon sem depan aku dah tak da kat melaka da ….. heheheh tarpasa lo abiskan lesan nie dalam bulan nie gak … kalo tak mampus tak tau nak buat cam mana …. terpaksa la aku kena naik turun melaka untuk abis kan lesen tu ….. heheheh …apa boleh buat ….. bosan gak dok mlk nie … kalo boleh nak dok umah jer kat pj tu …. kalo dok sana leh gak jumpa kawan … kat sini apa ada ….. hmmmm…. nie pon bern asib baik kawan nie lom balik lagi ….. ari nie dia balik … lepas nie bosan gila la aku kat sini ….. sapa yang ada kat mlk tu yang lom balik lagi tu calling2 la …. nnt leh kluar …. hahaha aku pn dah bosan gila dok kat mlk nie …. heheheh

dah aku tu lis nie aku nak kongsi sikit kat korang …. sebenarnyakan aku takut sangat nak g cyber tu … akui rasa macam dak alpha balik lakk …. takut ada … asitet pon ada …. seram sejuk pon ada …. tak tau la … hope leh la aku sesuaikan diri kat sana …. seram kot nak masok kat cj tu … kepada keng kawan kat cj tu … nnt kalo aku dah msk mmu cj …. leh lo lepak sesama …. heheheh … ada lagi ka kawan kat sana ….. seram gila lo nak msk cj nie ….. hhuhuhuhu ….


Wednesday, October 15, 2008

heheheheh ...

hai kawan kawan ..... nak kasi tau nie link blog aku dah nak pergi ke wajah baru ..... kalo ko rang nak tgk perangkaan awal tu korang tgk lo kat sini ....



Tranus



korang jangan salh sangka ngan nama tranus tu .... heheheh ramai kawan aku pk kotor sebenarnya .... tranus tu ada lah nama bolg aku saja ..... korang jangan pk lain lak .... T-T ... kalo ada org pk lain .... sowi la kalo aku lama tak update blog aju nie .... aku bukan apa umah akau tak der internet... so susah lo kalo aku nak updatye..... utk pengetahuan korang semua pada sem hadapan aku dah tak blaja kat mlk lagi dah aku akan blaja kay cyberjaya...... permohonan aku pon dah diluluskan ... tinggal aku kena ambik surat jer kat cj tu ..... aku bukan saja nak pindah atau merajuk .... tapi subject aku mmg dah tak da kat mlk .... dah tak da jalan lain aku pn terpaksala pergi ker cj ..... kepada org mlk aku minta maaf yek .... selamat tinggal melaka... i love u all....

Monday, September 22, 2008

hai .... jumpa lagi ....

heheheh .... sedar tak sedar dah nak abis dah puasa kan .....sedar dah tak sedar malam nie dah tujuh lekor ..... cepat nya masa berlalu sekejab jer rasanya kan ....

bulan puasa dah abis xm pula yang menjelma ...... gegegeggege ..... akut sey ..... rasa raya macam tak raya lo cam nie 6 raya jer dah xm ..... sedihnya ...... hmmmm sedih lo cam nie ...... tak best lo raya ..... kapa lo dia tak buat xm sebelom raya ..... sobsobsob.....

waau macam mana sekali pon aku kena usaha gak sebab sem nie sem last aku kat mlk .... lepas nie selamat tinggal la melaka ...... alamak sey .... sedih lak aku ..... lepas nie aku nak g cj sambong blaja lak .... heheheh ..... selamat tinggal melaka .......

hmmm ... lepas nie kiter jumpa kat cj ....... aku ber azam aku tak nak xtv lagi dalam clab ..... hope leh lo kalo tak join xtvt ...... ibu n ayah aku pon dah bising dah sejoin club jer ... baik ibu..... bak ayah .... abg tak nak join club lagi ..... tu cuma ber azam .... tapi leh ker .... takut lak a aku .....

kang kat cj apa leh aku buat yer ..... aku tak tau lagi nak dok hostel ka ..... nak dok umah aku ......atau dok umah sewa ..... ibu n ayak aku kata umah aku ngan cj tu jauh .... hmmmm ... aku dah aply ostel tak online tapi tak tau leh ker tak ..... kita tgk lo nnt cam mana ....

ok lo aku sambung nnt k ..... jumpa nnt di cj .....selamat tinggal mlk...

Saturday, September 13, 2008

hai ..... lama tak jumpa ...

hai ... dah lama dah aku tak update blog nie .. bukan apa umah aku tak der internet .... terpaksala menumpang kat umah kawan depan umah .... jorang tu dok berdua jer .... umak kiter org gak yg jorang suka seinggh ..... kiter org tetukar kejab lepak sana .... kejab lepak sini ....

macam buka posa kan kiter org buka kat umah aku ..... heheheh .... kiter org mesti beli juwadah berbuka kat bazar peringgit.... hmmm sekekali segala jer pergi kat b.bruang , batu berendam n bukit baru .... yang jauh lagi lom lagi nak p ... nnti kiter org pergi kot .... kiter org ada masalah gak .... sebab geng kiter org ada 5 org ... moto ada dua jer ..... terpaksa la kiter org bergilir tunggu kat umah .... heheheh ...

ok lo subuh dah masuk aku nak g silat dulu .... bye ... n

Tuesday, September 2, 2008

Pakar Sejarah .... Buat karangan.....




Friday, August 29, 2008

hmmm .... malam terakhir traning silat

hai sehhhh ...

malam nie merupakan malam ter akhir trening silat utuk sem nie, ..... sedih sungguh la .. dah malam ter akhir tapi tak ramai yang turun .... budak asas yang tinggal tinggl 4 orang jer ... sedih tui ... tak tau lo apa nak jadi nei ....

lepas nei mah lo aku nak ajak semua org join silat cekak ... best kot ... tak rugi lo kalo ko rang masok .. meramaikan lagi ... jangan takut bebudak silat cekak melaka semua nya sporting2... kalo bab buat lawang mmg mereka lo kepala ... seronak gak ....

korang ajak lo kawan koranh sekali kalo korang segan tak esah kot lagi ramai lagi best ... selalu nya lepas traning mmg ada minum malam sikit .... tu aku jer lo yg minum yang lain makan ....hahaha ... aku bukan apa aku nak kuuskan badan (krusk ka ... arap krus la ... amin)... macam malam tadi ... ada gak minum malam td.... hussin yang internasional tu pon turun join kiter org minum ...

hussin malam nie last lo dia turun silat cekak lepas nie dia dah pindah ke cyberjaya .... mintak dia teruskan lo blaja silat cikak nei .... kalo dia dapat abis sampai dapat buah 21 mmg lo dia nie merupakan org inter nationak ke-2 yang dapat abiskan silat nie .... wa saspek lo .... ehhh .... silap respek .... alamak salah eja .... lantak lo malas nak bukak kamus nak carik ejaan yang betul...

ok lo
dah byk aku memalot nie ... nnt esok aku sambong .... bye .... see u ...

Thursday, August 28, 2008

Hmmm ..... tgk kereta aku .... tapi dalam mimpi lagi ....









Ice Breaking...

hahahah ......

aku ada cerita merk dalam program tu ....ramai sangat yang pergi (tak lo gurau jer ) .... walau pon dengan quantity yang sikit tapi kami dapat juga menjalankan program tu ..... alhamdulilah ..

apa yang menarik dalam program tu ialah ... program tu tak serius pon ..... ianya banyak berkonsepkan santai ..... tak ada lo yang tension..... siap leh tido jer kerja aku ... hahaha .... macam bercuti pulak kan ... tak per la yang penting kiter org yang pergi semuanya enjoi...

aktivity yang menarik pada malam tu ialah waktu bersiar-siar di dalam aktiviti itu kami dapat melihat sendiri macam mana berus sabut dapat dihasilkan. Elly jer yang cuba nak buat berus sabutu yang lain segan .... tak tau lo kapa semua segan . selepas tu kiter org di bawa ke tempat melukis batik .... cantik betul batik kat situ ... tapi sayang ... setiba kiter org kat situ tak dapat kami mencanting batik tu .... sebab owner dia tak der terpaksa lo kai tetengok jer la kain hatik ..... pastu kiter org pergi ker kandang kanbing ..... kat situ kiter orang tgk jer kambing tu sipa ada org yang dapat gelaran kambing .... nak tau sapa tanya lo sapa yang pergi....

dalam program itu fatin lo peserta yang paling banyak mendapat gelaran. antara nya .... heheheh .... kambing (alamak tercakap lak), gajah dann tunggul...... hahahah kalo nak tau macam mana dia dapat gelaran tersebut tanya lak dak nga pergi ..... mmg kiter org kalo tak der program mmg gelak memanjang ..... siap ada jer yang kena bahan ..... lawak sungguh ..... hahahah

kiter org ada main true or dare ..... pak an leh lak buat tarian seksi .... tu lo korang ... selama ini korang tgk dia ber silat kan kat situ dia leh lak buat tarian seksi .... lawak bertul kalo korang ada mesti korang gelak terguling-guling macam gasing......

ok lo aku pon tak tau nak tulis apa lagi ..... tgh nak tulis nie osmate nak pulak tgk movie kat labtop nie ,..... yer loo alu kasi jer jorang tgk nak tak sangak .... ok lo jumpa lagi ....

peace .....


kucai_masin

came back ......

Assalammualaikum.....

dah lama betul aku tak type blog nie ....
bukan apa tak der idea la nak tulis ....
nie dah free nie ... mesti lo boleh tulis banyak lagi ...


tgu la kedatangan post akang datang ..... sabar menanti ....

hehehe

Monday, March 24, 2008

Saf Di Dalam Solat: Kedudukan, Perintah dan Tuntutannya

Sebaik-baik Saf Dan Keutamaan Saf

Diriwayatkan dari Jabir bin Samirah ia berkata, “Rasulullah bersabda, “Tidakkah kalian ingin berbaris, sebagaimana para malaikat berbaris di hadapan Rabb mereka.” Maka kami bertanya, “Bagaimanakah para malaikat berbaris di hadapan Rabb?’ Beliau menjawab, “Mereka menyempurnakan barisan yang depan dan saling merapat di dalam saf.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 430)

Dari Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Seandainya orang-orang tahu (pahala) yang terdapat di dalam seruan (azan) dan barisan (saf) pertama kemudian mereka tidak mendapatkan cara untuk mencapainya kecuali dengan cara melakukan undian, pasti mereka akan mengadakannya.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 615. Muslim, no. 137)

“Sesungguhnya Allah ‘azza wa jalla dan para Malaikat-Nya berselawat ke atas barisan (saf) yang pertama atau saf yang awal.” (Dinilai hasan oleh al-Albani di dalam Sahih at-Targhib wa at-Tarhib, 1/197)

Menyempurnakan Saf Yang Hadapan Dahulu

Dari Anas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sempurnakanlah saf pertama, kemudian saf berikutnya. Jika kurang (saf pertama telah penuh/tidak mencukupi), maka hendaklah ia mengambil saf yang belakang.” (Hadis Riwayat an-Nasa’i, 2/93)

Posisi Makmum di Dalam Solat

1 – Kedudukan Saf Secara Umum Bagi Lelaki Dan Wanita.

Dari Abu Hurairah, dia berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sebaik-baik saf bagi lelaki adalah yang paling hadapan dan seburuk-buruknya adalah yang paling belakang. Sebaik-baik saf wanita adalah yang paling belakang dan seburuk-buruknya adalah yang paling hadapan.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 440)


1 - Imam (Depan), 2 - Makmum Lelaki (Belakang Imam, Depan Saf Wanita), 3 - Makmum Wanita (Belakang)

2 – Apabila solat berjamaah mengandungi dua orang lelaki, iaitu seorang imam dan seorang makmum.


Apabila imam solat berjamaah hanya dengan seorang makmum, maka dia (makmum) disunnahkan berdiri di sebelah kanan imam (sejajar dengannya), sebagaimana yang dinyatakan oleh Ibnu Abbas r.a. bahawa beliau pernah solat berjamaah bersama Rasulullah pada suatu malam dan berdiri di sebelah kirinya. Maka Rasulullah memegang kepala Ibnu Abbas dari belakang lalu memindahkannya ke sebelah kanannya. (Hadis Riwayat Muslim, No. 763. Bukhari, no. 183)

Maka, kedudukan imam adalah di sebelah kiri makmum, dan makmum di sebelah kanan imam dalam keadaan satu barisan (satu saf) sebelah menyebelah.


1 - Imam (Kiri), 2 - Makmum (Kanan)



3 – Solat dengan dua orang makmum (atau lebih) bersama imam.

Diriwayatkan dari Jabir bin Abdillah al-Anshaari:

“… Rasulullah s.a.w. berdiri untuk menunaikan solat, lalu akupun datang dan berdiri di samping kiri beliau. Rasulullah meraih tanganku lalu memindahkanku ke sebelah kanan beliau. Kemudian datang pula Jabbar bin Shakr r.a., ia berwudhu’ lalu mengikuti solat kami, ia berdiri di samping/sebelah kiri Rasulullah. Beliaupun meraih tangan kami berdua lalu memindahkan kami ke belakang beliau...” (Hadis Riwayat Muslim, no. 3006)

Jika tiga orang makmum atau lebih solat bersama imam, maka mereka berdiri di belakang imam menurut kesepakatan para ulama. Hadis-hadis yang menyebutkan tentang masalah ini terlalu banyak untuk disebutkan satu persatu. Makmum tidak boleh berada di depan imam, kerana tidak sah bermakmum bersama seorang imam kecuali jika imam tersebut berada di depan mereka. Jumhur ulama berpendapat, barangsiapa berada di depan imam maka batal solatnya. Imam Malik, Ishaq, Abu Tsaur dan Daud membolehkannya, jika tempat terlalu sempit. (Rujuk: Sahih Fiqih Sunnah, jil. 2, hal. 239, Abu Malik Kamal as-Sayyid Salim)


4 – Solat seorang wanita bersama imam lelaki.

Diriwayatkan dari Anas, ia berkata, “Aku solat bersama seorang anak yatim di belakang Nabi s.a.w., dan ibuku (ummu Sulaim) di belakang kami. (Hadis Riwayat Bukhari, no. 727)

Jika seorang lelaki dan seorang wanita solat bersama imam maka lelaki berdiri sejajar di sebelah kanan imam, sementara wanita ber-saf sendirian di belakang keduanya. Diriwayatkan dari Anas, “Bahawa Rasulullah s.a.w. mengimaminya, dan seorang wanita bersama mereka, maka beliau menempatkannya di sebelah kanannya, dan wanita tersebut di belakang mereka.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 269) (Rujuk: Sahih Fiqih Sunnah, jil.2, hal. 240, Abu Malik Kamal as-Sayyid Salim)

Seorang lelaki boleh menjadi imam solat bagi isterinya atau salah seorang mahramnya. Dan tidak boleh seorang lelaki mengimami seorang wanita asing (bukan mahramnya) seorang diri, berdasarkan keumuman hadis berikut:

“Tidak boleh bagi seorang lelaki berduaan dengan seorang wanita, kerana yang ketiganya adalah syaitan.” (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, no. 1171)

Seorang lelaki boleh mengimami sejumlah wanita. Akan tetapi hal ini dibolehkan apabila aman dari fitnah.

1 - Imam (Depan), 2 - Makmum Wanita (Belakang)

1 - Depan - Imam (Kiri), Makmum Lelaki (Kanan), 2 - Belakang & Tengah (Saf Wanita)


5 – Solatnya seorang wanita bersama kaum wanita yang lain.

Diriwayatkan dari Hajirah, dari Ummu Salamah, “Bahawa ia mengimami mereka, dan ia berdiri di tengah-tengah mereka.” (Hadis Riwayat Abdurrazzaq, 3/140) Jika seorang wanita solat mengimami jamaah kaum wanita, maka ia berdiri di tengah-tengah mereka dalam keadaan satu barisan (saf) bersama yang lainnya. Hendaklah ia tidak maju (mengambil posisi ke hadapan).

6 – Posisi kanak-kanak dalam saf solat berjemaah.

Diriwayatkan dari Anas, ia berkata, “Aku solat bersama seorang anak yatim di belakang Nabi s.a.w., dan ibuku (ummu Sulaim) di belakang kami. (Hadis Riwayat Bukhari, no. 727)

Menurut Sheikh al-Albani:

Tidak mengapa anak-anak berdiri di saf kaum lelaki dewasa, jika saf tersebut masih ada ruang. Dan solatnya kanak-kanak lelaki yatim bersama Anas di belakang Rasulullah s.a.w. adalah hujjah dalam masalah ini. (Rujuk: Tamam al-Minah, hal. 282) (Dinukil dari Sahih Fiqih Sunnah, jil.2, hal. 241-242, Abu Malik Kamal as-Sayyid Salim)

7 – Solat di samping (sebelah) imam kerana saf sudah penuh.

Barangsiapa memasuki masjid dan ia mendapati masjid sudah penuh dan saf-saf sudah sempurna, maka dia boleh membelah saf dan berdiri di samping imam. Ini adalah sebagaimana yang dilakukan Rasulullah s.a.w. di ketika beliau sakit. Daripada Aisyah r.ha, dia menyatakan, “Nabi s.a.w. dalam sakitnya yang mengakibatkan beliau wafat, ketika merasa lebih baik, beliau keluar dan mendapatkan Abu Bakar sedang solat bersama yang lain. Ketika Abu Bakar melihat beliau, ia ingin mundur, maka beliau (Nabi s.a.w.) mengisyaratkan kepadanya agar tetap di posisinya/tempatnya semula. Lalu Rasulullah s.a.w. dipapah oleh dua orang sehingga beliau duduk sejajar di sebelah kiri Abu Bakar r.a.. Maka, Abu Bakar mengikuti solat Rasulullah s.a.w., sedangkan orang-orang mengikuti solat Abu Bakar.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 418)

Dalam suatu penjelasan yang lain berkenaan kisah kepergian Nabi s.a.w. ke Bani ‘Amr bin ‘Auf untuk mendamaikan di antara mereka dan solat Abu Bakar bersama manusia, disebutkan, “...Rasulullah s.a.w. datang, sementara orang-orang sedang mengerjakan solat, maka beliau masuk hingga dalam saf...” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 684) Dalam riwayat yang lain, “Beliau membelah saf-saf hingga berdiri di saf yang paling depan.” (Rujuk: Sahih Fiqih Sunnah, jil.2, hal. 239-240, Abu Malik Kamal as-Sayyid Salim)

Perintah Dan Tuntutan Merapatkan Saf

Persoalan menjaga saf dan merapatkan saf di dalam solat adalah merupakan suatu permasalahan yang kian terabai. Ramai dari kalangan masyarakat hari ini, mengambil mudah dalam hal ini sebagaimana yang banyak berlaku di masjid-masjid sekeliling kita. Saf-saf solat mereka kelihatan renggang, tidak sekata, dan lebih mengecewakan adalah apabila para imam sendiri tidak ambil endah berkenaan hal ini. Sedangkan jika dilihat kepada hadis-hadis Rasulullah s.a.w. dan atsar para sahabat, dalam persoalan merapatkan saf ini, sungguh betapa dititik beratkan kesempurnaannya, dan malah jika gagal menyempurnakannya, ada pula hadis-hadis yang berbentuk ancaman.

Meluruskan dan merapatkan saf (barisan) dalam solat berjamaah adalah merupakan suatu hal yang sangat diperintahkan (dituntut), sebagaimana di dalam hadis Nabi s.a.w., (maksudnya), “Luruskan saf-mu, kerana sesungguhnya meluruskan saf itu merupakan sebahagian dari kesempurnaan solat”. (Hadis Riwayat Muslim, no. 433) Dalam Riwayat yang lain, “Sesungguhnya meluruskan saf itu merupakan sebahagian dari mendirikan solat.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 722. Muslim, no. 435) “Sesungguhnya menegakkan saf (meratakan saf), adalah sebahagian dari kebaikan solat.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 723)

Hadis tersebut dan hadis-hadis lain yang seumpamanya, kata lbnu Hazm, merupakan dalil wajibnya merapikan saf sebelum dan sepanjang melaksanakan solat. Kerana menyempurnakan solat itu wajib, sedang kesempurnaan saf merupakan sebahagian dari kesempurnaan solat, maka merapikan saf merupakan kewajiban. Juga lafaz ‘amr (perintah) dalam hadis di atas menunjukkan wajib. Selain itu, Rasulullah s.a.w. setiap kali akan memulakan solat (berjemaah), selalu menghadap kepada jamaah dan memerintahkan untuk meluruskan saf, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a.

Umar bin Khaththab r.a. pernah memukul Abu Utsman al-Nahdi kerana keluar dari barisan solatnya. Juga Bilal pernah melakukan hal yang sama, seperti yang dikatakan oleh Suwaid bin Ghaflah bahawa Umar dan Bilal pernah memukul bahu kami dan mereka tidak akan memukul orang lain, kecuali kerana meninggalkan sesuatu yang diwajibkan. (Rujuk Fathul Bari, 2/447). Anas r.a. ketika tiba di kota Madinah ditanya, “Apa yang engkau ingkari dari perbuatan kami sejak sepeninggalan Rasulullah?” Dia menjawab, “Tidak ada perbuatan kalian yang aku ingkari kecuali ketika kalian tidak meluruskan saf-saf kalian.” (Diriwayatkan oleh Bukhari di dalam Sahihnya, no. 724)

Bahkan Rasulullah s.a.w. sebelum memulakan solat, beliau berjalan merapikan saf dan memegang dada dan bahu para sahabat lalu bersabda, “Hendaklah kalian meluruskan saf-saf kalian atau Allah akan membalikkan wajah-wajah kalian.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 717, Muslim, no. 436)

Di dalam riwayat Abu Hurairah r.a.. dia berkata, “Rasulullah biasa masuk memeriksa ke saf-saf bermula dari satu hujung (sisi) ke hujung yang lain, memegang dada dan bahu kami seraya bersabda, “Jangan lah kalian berbeza (tidak lurus safnya), kerana akan menjadikan hati kalian berselisih.” (Hadis Riwayat Muslim)

Dalam hadis yang lain yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari an-Nu’man bin Basyir: beliau berkata, “Dahulu Rasullullah meluruskan saf kami sehingga sampai seperti meluruskan anak panah hingga beliau memandang kami telah faham apa yang beliau perintahkan kepada kami (sehingga saf kami telah rapi – pent.), kemudian suatu hari beliau keluar (untuk solat) kemudian beliau berdiri, hingga ketika beliau akan bertakbir, beliau melihat seseorang yang dadanya terkehadapan, maka beliau bersabda:

“Wahai para hamba Allah, hendaklah kalian benar-benar meluruskan saf atau Allah akan memperselisihkan wajah-wajah kalian”. (Diriwayatkan oleh Muslim, no. 436)

Sedangkan hadis yang diriwayatkan dari Anas r.a., Beliau bersabda, “Luruskan dan rapatkan saf-saf kalian, kerana sesungguhnya aku melihat kalian dari balik punggungku.” (Diriwayatkan oleh Abu Ya’la di dalam al-Musnad, no. 3720, al-Mukhlis di dalam al-Fawaid (1/10/2), Sa’id ibn Manshur di dalam al-Sunan, dan al-Ismaili sebagaimana di dalam Fathul Bari (2/211). Sanad hadis ini adalah sahih menurut syarat al-Bukhari dan Muslim seperti disebutkan di dalam al-Silsilah as-Sahihah)

Imam al-Qurthubi berkata, “Yang dimaksudkan dengan perselisihan hati pada hadis di atas adalah bahawa ketika seseorang tidak lurus di dalam safnya dengan berdiri ke depan atau ke belakang, menunjukkan kesombongan di dalam hatinya yang tidak mahu diatur. Yang demikian itu, akan merosakkan hati dan memungkinkan menimbulkan perpecahan.” (Rujuk: Fathul Bari 2/443) Pendapat ini juga didukung oleh Imam al-Nawawi, beliau berkata, “Berbeza hati maksudnya, terjadi di antara mereka kebencian dan permusuhan serta pertentangan hati. Perbezaan ketika ber-saf merupakan perbezaan zahir dan perbezaan zahir adalah wujud dari perbezaan batin iaitu hati.”

Sementara Qadhi Iyyadh menafsirkannya dengan mengatakan “Allah akan mengubah hati mereka secara fizikal, sebagaimana di dalam riwayat lain (Allah akan mengubah wajah mereka)”. Hal itu merupakan ancaman yang berat dari Allah. Sebagaimana Dia mengancam orang yang mengangkat kepalanya sebelum imam (i’tidal), maka Allah akan mengubah wajahnya menjadi wajah keldai. Imam al-Kirmani menyimpulkan, “Akibat dari pertentangan dan perbezaan di dalam saf, boleh menimbulkan perubahan anggota atau tujuan atau juga perbezaan balasan dengan memberikan balasan yang sempurna bagi mereka yang meluruskan saf dan memberikan balasan keburukan bagi mereka yang tidak meluruskan safnya.”

Berdiri di dalam saf bukan hanya sekadar berbaris lurus, tetapi juga dengan merapatkan kaki dan bahu antara satu dengan yang lainnya seperti yang dilakukan oleh para sahabat. Dari Ibnu Umar r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda, “Rapatkanlah saf, dekatkan (jarak) antara saf-saf itu dan ratakan bahu-bahu.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan an-Nasai, disahihkan oleh Ibnu Hibban)

Di dalam riwayat lain, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Demi jiwaku yang ada di tangan-Nya, aku melihat syaitan masuk di celah-celah saf, sebagaimana masuknya anak kambing.” (Diriwayatkan oleh Abu Daud, no. 666. an-Nasa’i, 2/93. Ahmad, 2/97)

Bahkan sehingga ada sebahagian ulama yang mewajibkan hal itu, sebagaimana perkataan Sheikh al-Albani rahimahullah dalam mengulas sabda Nabi s.a.w. “...atau Allah akan memperselisihkan wajah-wajah kalian,” dengan menyatakan, “Sesungguhnya ancaman seperti ini tidak boleh dikatakan termasuk perkara yang tidak diwajibkan, sebagaimana tidak samar lagi.” Akan tetapi sungguh amat sangat disayangkan, sunnah meluruskan dan merapatkan saf ini telah diremehkan bahkan dilupakan kecuali oleh segelintir kaum muslimin.

Berkata Sheikh Masyhur Hasan Salman (Rujuk: Majalah FATAWA, vol. 3/no.11, November 2007/Dzulqae’ dah 1428):

Apabila jamaah solat tidak melaksanakan sebagaimana yang dilakukan oleh Anas dan al-Nu’man maka akan selalu ada celah dan ketidaksempurnaan dalam saf. Dan pada kenyataannya (kebanyakannya) para jemaah solat apabila mereka merapatkan saf maka akan luaslah saf (menampung banyak jemaah) khususnya saf pertama kemudian yang kedua dan yang ketiga. Apabila mereka tidak melakukannya, maka:

Pertama: Mereka terjerumus dalam larangan syar’i, iaitu tidak meluruskan dan meluruskan saf.

Kedua: Mereka menyediakan celah untuk syaitan dan Allah akan memutuskan mereka, sebagaimana hadis dari Umar bin Khaththab r.a. bahawasanya Nabi s.a.w. bersabda, “Tegakkan saf-saf kalian dan rapatkan bahu-bahu kalian dan tutuplah celah-celah dan jangan kalian tinggalkan celah untuk syaitan, barangsiapa yang menyambung saf nescaya Allah akan menyambungnya dan barangsiapa memutuskan saf nescaya Allah akan memutuskannya.” (Hadis Riwayat Abu Daud, disahihkan oleh Ibnu Khuzaimah dan al-Hakim) “Dan barangsiapa memutuskan saf (tidak merapatkan atau memenuhkan saf), maka Allah akan memutuskan hubungan dengan-Nya.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 785)

Ketiga: Terjadi perselisihan dalam hati-hati mereka dan timbul banyak pertentangan di antara mereka, sebagaimana dalam hadis an-Nu’man terdapat faedah yang menjadi terkenal dalam ilmu jiwa, iaitu sesungguhnya rosaknya zahir mempengaruhi rosaknya batin dan begitu jugalah sebaliknya. Di samping itu bahawa sunnah meluruskan dan merapatkan saf menunjukkan rasa persaudaraan dan saling tolong-menolong, sehingga bahu si miskin menempel dengan bahu si kaya dan kaki orang lemah merapat dengan kaki orang kuat, semuanya dalam satu barisan seperti bangunan yang kuat, saling menopang satu sama lainnya.

Keempat: Mereka kehilangan pahala yang besar yang dikhabarkan melalui hadis-hadis yang sahih, di antaranya sabda Nabi s.a.w., “Sesungguhnya Allah dan para malaikatnya berselawat kepada orang yang menyambung saf.” (Hadis Riwayat Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah dan al-Hakim. Dinilai Sahih oleh al-Albani di dalam Kitabnya Sahih at-Targhib wa at-Tarhib, 1/335)



Cara-Cara Merapatkan Saf Yang Betul

1 – Merapatkan bahu dengan bahu, lutut dengan lutut, dan mata kaki dengan mata kaki sebagaimana hadis berikut:

“Dari Nu’man bin Basyir r.a. berkata: Aku melihat seseorang merapatkan bahunya dengan bahu saudaranya, merapatkan (melekatkan) lututnya dengan lutut saudaranya dan mendekatkan mata kakinya dengan mata kaki saudaranya.” (Hadis Riwayat Bukhari, Kitab Azan, no. 76. Abu Daud, no. 616)

2 – Meratakan/meluruska n telapak kaki dengan talapak kaki saudaranya dan meluruskan telapak kaki ke arah kiblat.

“Dari Anas bin Malik r.a. berkata, “(Pada waktu solat) masing-masing dari kami meratakan bahunya dengan bahu saudaranya dan telapak kakinya dengan telapak kaki saudaranya.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 725)

“Baginda menghadapkan hujung-hujung kedua-dua jari-jemari kaki baginda ke arah Kiblat”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Abu Daud) Baginda s.a.w. mengarahkan jari jemari kakinya ke arah kiblat. (Rujuk: Tuntutan Rasulullah Dalam Ibadah, hlm. 19. Ibn Qaiyyim al-Jauziyah – Dinukil dari buku: Solatlah Sebagaimana Rasulullah s.a.w. Solat, Oleh Ustaz Rasul Dahri)

3 – Menutup ruang/celahan di antara saf.

Dari Ibnu Umar bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Tegakkanlah saf-saf, sejajarkanlah bahu-bahu kalian, tutupkanlah celah-celah, dan lembutkanlah diri kalian untuk disentuh tangan-tangan saudara kalian. Jangan biarkan celah-celah untuk dimasuki syaitan. Barangsiapa yang menyambung saf, maka Allah menyambungnya dan barangsiapa yang memutuskan saf, maka Allah memutuskannya.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 666. an-Nasa’i, 2/93. Ahmad, 2/97. Juga dinilai Sahih oleh al-Albani di dalam Sahih Abi Daud, 1/197) Di dalam riwayat lain, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Demi jiwaku yang ada di tangan-Nya, aku melihat syaitan masuk di celah-celah saf, sebagaimana masuknya anak kambing.” (Hadis Riwayat Abu Daud, no. 667. Dinilai Sahih oleh al-Albani di dalam Sahih Sunan Abi Daud, 1/198)

4 – Meletakkan posisi badan dalam keadaan yang baik/betul.

Dari an-Nu’man bin Basyir: beliau berkata, “Dahulu Rasullullah meluruskan saf kami sehingga sampai seperti meluruskan anak panah hingga beliau memandang kami telah faham apa yang beliau perintahkan kepada kami (sehingga saf kami telah rapi – pent.), kemudian suatu hari beliau keluar (untuk solat) kemudian beliau berdiri, hingga ketika beliau akan bertakbir, beliau melihat seseorang yang dadanya terkehadapan, maka beliau bersabda:

“Wahai para hamba Allah, hendaklah kalian benar-benar meluruskan saf atau Allah akan memperselisihkan wajah-wajah kalian”. (Diriwayatkan oleh Muslim, no. 436)


Keudukan/susunan Saf Yang Betul Dan Rapi

Kedukan/Susunan Saf Yang Salah yang mana banyak terjadi di sekeliling kita Masa ini


Larangan Membuat Saf Sendirian

Seorang makmum dilarang membuat saf sendirian, berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Wabishah bin Mi’bad, bahawa Rasulullah s.a.w. melihat seseorang solat di belakang saf sendirian, maka beliau memerintahkan untuk mengulang solatnya. (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, at-Tirmidzi. Disahihkan oleh al-Albani di dalam Sahih Sunan Abi Daud, 1/299 dan Irwaa’ul Ghalil, no. 541)

Menurut Sheikh Muhammad bin Soleh al-Utsaimin (rujuk: asy-Syarhul Mumti’, 4/376-385), jika seseorang menjumpai saf yang sudah penuh, sementara ia sendirian dan tidak ada yang ditunggu, maka boleh baginya solat sendiri di belakang saf itu.

Untuk menjaga keutuhan, seseorang dibolehkan untuk maju atau bergerak ke hadapan ketika mana mendapati ada saf di hadapannya yang terputus. Sabda Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abu Juhaifah, beliau bersabda, “Barangsiapa yang memenuhi celah yang ada pada saf maka Allah akan mengampuni dosanya.” (Hadis Riwayat al-Bazzar dengan sanad yang hasan)

Tiada langkah paling baik melebihi yang dilakukan oleh seseorang untuk menutupi celah di dalam saf. Dan semakin banyak teman dan saf dalam solat berjamaah akan semakin afdhal, sebegaimana yang diriwayatkan oleh Ubay bin Ka’ab, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Solat seorang bersama seseorang lebih baik daripada solat sendirian, dan solat bersama dua orang lebih baik dari solat bersama seseorang. Dan bila lebih banyak maka yang demikian lebih disukai oleh Allah ‘Azza wa Jalla.” (Muttafaq ‘Alaih)

Terpisahnya Makmum Dengan Imam Kerana Dinding

Diriwayatkan dari Aisyah, dia berkata, “Rasulullah s.a.w. solat pada malam hari di kamarnya. Sementara dinding kamar itu pendek, sehingga orang-orang dapat melihat Nabi s.a.w., maka sejumlah orang berdiri mengikuti solatnya...” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 729)

Memasuki Saf Dalam Keadaan Tenang

Dan ketika memasuki saf untuk solat disunnahkan untuk melakukannya dengan tenang iaitu tidak terburu-buru, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abi Bakrah, bahawasanya ia solat dan mendapati Nabi sedang ruku’ lalu dia ikut ruku’ sebelum sampai kepada saf, maka Nabi berkata kepadanya, “Semoga Allah menambahkan kepadamu semangat (kemahuan), tetapi jangan kamu ulangi lagi.” (Hadis Diriwayatkan oleh Bukhari) Dan dalam Riwayat Abu Daud, ada tambahan, “Ia ruku’ sebelum sampai di saf lalu dia berjalan menuju saf.” (Rujuk artikel berkenaan hal ini di pautan berikut: http://fiqh- sunnah.blogspot. com/2008/ 02/082-persoalan -masbuk-ketika- imam-sedang. html)


Rujukan/Disusun Daripada:

1 – Majalah FATAWA, vol. 3/no.11, November 2007/Dzulqa’dah 1428.
2 – Kertas Kerja: Merapatkan, Meluruskan, & Meratakan Saf Dalam Solat, Oleh Ustaz Rasul bin Dahri.
3 – Solatlah Sebagaimana Rasulullah s.a.w. Solat, Oleh Ustaz Rasul Dahri.
4 - Shahih Fiqih Sunnah, Jilid 2, Oleh Sheikh Abu Malik Kamal as-Sayyid Salim.
5 – Ensiklopedi Shalat Menurut al-Qur’an dan as-Sunnah, Jilid 2, oleh Dr. Sa’id ‘Ali bin Wahf al-Qahthani.

Rakaman Kuliah:
URD - Merapatkan Saf (Download)

Sumber: http://fiqh- sunnah.blogspot. com

Friday, March 7, 2008

Granny for Parliament